Een vast contract voor werknemers - Wat zijn de voordelen?

Vaste contracten uitdelen, daar zijn werkgevers voorzichtig mee. Toch heeft vast personeel grote voordelen.

Het weggeven van een vast contract aan werknemers ligt gevoelig bij werkgevers. Met tijdelijke contracten ben je flexibeler. Maar vaste contracten hebben voordelen.

Met flexibel personeel kun je beter inspelen op de grillen van de economie en fluctuaties in het werk binnen het bedrijf. Toch heeft het binden van “vast” personeel ook grote voordelen. De voordelen kunnen zo groot zijn dat de nadelen worden overschaduwd. Houd natuurlijk wel rekening met de nadelen.

Goed personeel is lastig vindbaar

Toen het economisch wat slechter ging was er een ruime keuze in personeel. Bedrijven durfden niet meer te investeren en uit te breiden. Mede hierdoor werd er meer personeel ontslagen dan aangenomen. De arbeidsmarkt is de laatste jaren sterk verbeterd. Hierdoor kost het meer moeite om goed opgeleid personeel te vinden. Vooral als het ook nog ervaren mensen moeten zijn. Het niet verlengen van een contract van een onmisbare werknemer betekent dat de kennis en ervaring wegloopt naar de concurrentie.

Een vast contract of investeren in nieuwe mensen?

Sinds 1 januari 2020 gaat een tijdelijk contract automatisch over in een vast contract als een werknemer meer dan drie opvolgende tijdelijke contracten heeft gekregen. Of als een werknemer langer dan drie jaar meerdere tijdelijke contracten bij zijn werkgever heeft gehad. Tenzij er in de cao andere regels staan.

Afhankelijk van de werkzaamheden kan het inwerken wel meerdere maanden in beslag nemen. Je loopt ook nog het risico dat het wederzijds niet bevalt. Gedurende de proeftijd kun je de medewerk(st)er ontslaan, maar hiermee verlies je ook weer tijd en geld. Goede mensen vasthouden is dus zo gek nog niet.

Ervaren werknemers zijn een groot pluspunt

Werknemers met jarenlange ervaring hebben alles binnen het bedrijf al een keer bij de hand gehad. In lastige situaties weten ze wat ze moeten doen en zijn ze niet gek te krijgen. Ook klanten hechten zich aan vaste medewerkers. Dit voordeel kun je moeilijk op geld waarderen, maar ervaren personeel is van grote waarde voor een bedrijf. Dat geldt niet alleen voor de leidinggevende posities, maar ook voor personeelsleden op andere posities binnen het bedrijf.

Uitzendorganisaties moeten ook geld verdienen

Werken met uitzendkrachten heeft voordelen. Bij ziekte hoef je ze niet door te betalen. Als er achteraf gezien toch te weinig werk is, kun je ze gewoon weer naar huis sturen. De kosten voor deze flexibele krachten zijn een groot nadeel. Uitzendbureaus moeten namelijk ook een graantje meepikken. Ook zijn uitzendkrachten gemiddeld minder gedreven en gemotiveerd.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-07-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.