Kies een verzekeraar met een tweede autoregeling bij twee gezinsauto's

Heb je een autoverzekering nodig voor een tweede auto? Kun je profiteren van de tweede autoregeling?

Twee auto’s binnen één gezin wordt steeds gebruikelijker. Wist je dat je met de tweede autoregeling de tweede auto goedkoop kunt verzekeren? Hoe werkt het? 

De premie voor de autoverzekering is sterk afhankelijk van het aantal opgebouwde schadevrije jaren. De jaren kun je maar aan één autoverzekering koppelen. Dus met een tweede auto begin je gewoon weer met nul schadevrije jaren. Maar als het een tweede gezinsauto is, kun je deze mee laten liften op de opgebouwde jaren in de eerste autoverzekering.

Er gelden wel voorwaarden voor de tweede autoregeling

Niet alle verzekeraars bieden de tweede autoregeling aan. De verzekeraars die het wel bieden stellen vaak wel voorwaarden aan de gratis korting. De hoofdbestuurder moet bijvoorbeeld de levenspartner zijn van de eigenaar van de eerste auto. Ook moet de hoofdbestuurder van de tweede auto eventueel ouder zijn dan 24 jaar. Er kunnen beperkingen gelden voor de hoogte van de cataloguswaarde van de tweede auto. De auto mag als nieuw bijvoorbeeld niet duurder zijn dan 50.000 euro.

Voor de tweede auto krijg je geen schadevrije jaren maar een korting

De verzekeraars geven geen schadevrije jaren cadeau, maar alleen maar een korting. Met de tweede auto begin je dus gewoon met nul schadevrije jaren. Zodra je de autoverzekering opzegt, krijg je dus het werkelijk opgebouwd aantal schadevrije jaren mee.

Wat zijn de gevolgen bij schade?

Door een schuldschade kun je opgebouwde schadevrije jaren of de korting verliezen. Maar schade aan de ene auto heeft geen gevolgen voor de andere auto. De polissen zijn dus niet meer aan elkaar gekoppeld. Met de tweede auto kun je de in de eerste auto opgebouwde schadevrije jaren dus niet kwijtraken.

Auto op naam van de kinderen is vaak geen optie

Jonge bestuurders tot 24 jaar oud betalen gemiddeld meer voor de autoverzekering in vergelijking met oudere automobilisten. Met de tweede autoregeling kun je de premie sterk verlagen, maar daar willen de meeste verzekeraars niet aan meewerken. De tweede autoregeling geldt vaak niet voor anderen dan de verzekerde zelf of de partner.

Geeft de tweede autoregeling een grote besparing?

Voor een kleine stadsauto betaal je voor de WA + volledig casco autoverzekering zonder schadevrije jaren bijvoorbeeld 75 euro per maand. Als je deze auto verzekert via de tweede autoregeling kan de premie zakken naar de helft van de premie of zelfs nog sterker dalen. Voor een grotere auto kan de besparing eenvoudig in vele tientallen euro’s per maand lopen. Zeker iets om rekening mee te houden dus.

Wees eerlijk bij het afsluiten van een autoverzekering

De auto van je zoon of dochter op jouw naam verzekeren en verzwijgen dat de zoon of dochter de regelmatige bestuurder is, kan betiteld worden als fraude. Doe het dus niet. Het is ook verstandig om jonge bestuurders schadevrije jaren op te laten bouwen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 19-08-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.